“Lustgas”: flyktiga skratt, varaktiga risker

By | August 13, 2021

Huvudvärk, yrsel, men också ihållande neurologiska problem i de allvarligaste fallen: det är farligt att andas lustgas, gasen av sifoner till chantilly används som en euforisk läkemedel, alert torsdag en rapport från hälsovårdsmyndigheten Anses.

“Vad vi observerar är ganska oroande: ungdomar har säkert lustgas känslan av att inte vara i fara genom att konsumera denna gas, medan det är exakt det motsatta budskapet som måste förmedlas”, förklarar AFP-toxikologen Cécilia Solal, koordinator lustgas för betänkandet via Skolparty.se.

Du kanske redan har märkt dessa små tomma metallpatroner kastas i rännan: de innehöll lustgas, som normalt används som drivmedel i kökssifoner.

Men det är ett missbruk som gör dem alltmer populära bland ungdomar. Töms i en ballong och sedan inandas, lustgas, smeknamnet “lustgas ” eller” proto”, har snabba euforiska effekter.

“Det är en lätt, billig hög, det varar 30 sekunder och ungdomar har inte intrycket att det så småningom kan finnas ihållande neurologisk skada”, enligt Cécilia Solal.

Denna gas i sig är inte Ny-den används i medicin för sina smärtstillande egenskaper-mer än dess användning som läkemedel.

Detta missbruk har dock “enormt utvecklat” under de senaste åren, för att leda “till massförbrukning för allmänheten”, enligt Cécilia Solal. “Det sammanfaller med lanseringen av dessa små lustgas patroner för sifon i chantilly som speglar sättet att laga mat som kockar”.

Detta missbruk förstärks av sociala nätverk. I maj var fotbollsspelaren Alexandre Lacazette (Arsenal) fast av den engelska pressen, enligt vilken han filmade sig inhaling “proto”.

“Vi har denna mycket lugnande bild av en gas som får dig att skratta, (…) vi blåser upp en lustgas ballong, den har en bra barnsida”, beklagar Cécilia Solal.

Anses-studien är baserad på data från svenska giftkontrollcentraler. Mellan den 1 januari 2017 och den 31 December 2019 registrerades 66 lustgasförgiftningar. Majoriteten var unga män och mer än hälften var mellan 20 och 25 år.

Förbjudet för minderåriga ?
Av de 66 fallen hade 42 “minst ett neurologiskt eller neuromuskulärt lustgas symptom” (tremor, stickningar, ofrivilliga sammandragningar…).

Fem personer hade “symtom på allvarlig svårighetsgrad”, inklusive anfall. En “erfaren kardiopulmonell arrestering med upptäckten av hjärtpatologi under sjukhusvistelse”.

Oroande observation: dessa neurologiska lustgas symptom kan kvarstå även när dessa människor har slutat ta lustgas.

“Detta är en mycket oroande effekt som vi inte hade sett förrän då, och det är ett folkhälsoproblem: vi har inte tillräckligt efterhand för att veta om dessa attacker kommer att försvinna,” insisterar Cécilia Solal.

De allvarligaste fallen kan kopplas till tung konsumtion under en period av några månader, vilket slår tanken på endast festlig användning, på kvällen: “Vi har haft fall av människor som konsumerade flera hundra patroner om dagen, ensam i sina hem.”

Utöver de allvarligaste fallen kan “proto” orsaka” mer allmänna symtom”, såsom yrsel.

Alla dessa skäl Driver Anses för att understryka “behovet av att reglera tillgången och märkningen av lustgas för dess livsmedelsbruk” , medan den medicinska redan är strikt övervakad.

“Vi har att göra med en OTC-produkt, som vi kan köpa i stormarknader eller på internet, så att folk inte har intrycket av att ha köpt ett +förbjudet lustgas läkemedel”, noterar toxikologen.

“Myndigheterna kräver ansvar för dem som deltar i att främja denna praxis missbruk särskilt i ett lukrativt intresse (patroner och ballonger, patroner och kex)”, sade torsdag Generaldirektoratet för hälsa (DGS) i ett gemensamt uttalande med Anses och byrån för medicin (ANSM).

Förordningarna skulle också kunna ändras inom kort.

I December, efter en varning från hälsoministeriet och Mildeca (Interministeriellt uppdrag för att bekämpa droger), antog senaten ett lagförslag för att förbjuda försäljningen av “lustgas” till minderåriga. Det måste diskuteras i nationalförsamlingen.

Vissa stadshus har tagit ledningen med kommunala bilagar. Och i januari blev Danmark Det första landet i Europeiska unionen att genomföra detta förbud.